Patricia Merino: “Els ventres de lloguer són un negoci amb un benefici espectacular”

Patricia Merino: “Els ventres de lloguer són un negoci amb un benefici espectacular”

Entrevista a l’escriptora i autora de ‘Maternidad, igualad y fraternidad’ – ARA.

Patricia Merino (Bilbao, 1961) ha escrit el llibre Maternidad, igualdad y fraternidad (Clave Intelectual), en què és molt crítica amb la visió que tenen de la maternitat tant el feminisme hegemònic com el patriarcat. “Una de les principals eines del patriarcat és la precarització de la maternitat, que condemna moltes mares a una ciutadania de segona”, assegura, i reivindica una dimensió política de la maternitat.

Per què ha escollit aquest títol?

Els tres principis -llibertat, igualtat i fraternitat- que van passar a regir la vida política als estats moderns van excloure les dones. Al títol substitueixollibertat per maternitat perquè el dilema entre maternitat i llibertat -o maternitat i ciutadania-és característic del patriarcat; i, també, perquè moltes tenim la impressió que en les pròximes dècades no és més llibertat el que necessitarem, sinó més centralitat i atenció política per la maternitat i els processos de reproducció.

La maternitat suposa renunciar a la llibertat?

Les societats actuals han creat unes institucions i unes pràctiques socials, econòmiques i laborals contràries a la maternitat. La pràctica de la maternitat porta moltes dones a una situació socioeconòmica difícil, i per això moltes dones davant del risc de perdre autonomia “opten” per no ser mares. Crec que tot i que sigui una opció per a l’autonomia, no és exactament una opció lliure, perquè hi ha coacció del sistema.

▶ Lee la entrevista completa aquí.

Phone: T (34) 91 781 47 99
Fax: info@claveintelectual.com, mpires@grupoinsud.com, martinpires@gmail.com, tomas@kasiopea.net
Address: 28046. Madrid, España
Castellana, 13 - 5º