Enric Puig Punyet: “Hem de tornar a posar les noves tecnologies al servei de la humanitat”

Enric Puig Punyet: “Hem de tornar a posar les noves tecnologies al servei de la humanitat”

BARCELONA / “Hem de tornar a posar les noves tecnologies al servei de la humanitat”

5 octubre 2017

 

Enric Puig Punyet és filòsof i artista. Treballa com a professor de la UOC i dirigeix el centre d’art contemporani La Escocesa.

És conegut, sobretot, pels seus estudis crítics sobre internet. El 2016 va sorprendre amb La gran adicción. Cómo sobrevivir sin internet y no aislarse del mundo (ed. Arpa), on proposava reduir l’ús de les noves tecnologies. Ara, Clave Intelectual li publica El Dorado. Una historia crítica de internet, on desmitifica algunes de les visions més romàntiques de la xarxa. Amb motiu d’aquesta publicació, El Nacional l’ha entrevistat a Sant Gervasi.

Internet és un fenomen molt recent. Ja hi ha hagut temps de fer-ne una història? No ens falta perspectiva?

Jo crec que ara ja tenim prou perspectiva. La base del llibre són les mutacions ideològiques que ha tingut internet, i en el temps que ha passat des de la seva aparició n’hi ha hagut moltes.  Ara ja hi ha un camí fet al món de les xarxes i ja podem pensar en fer una relació històrica sobre el fenomen.

Internet va generar grans il·lusions. Alguns es van creure que seria una eina per crear un flux desjerarquitzat d’informació. No ha estat així?

Encara queda un reducte dels que aposten per un internet horitzontal. Totes aquestes propostes democratitzadores de la informació que es generen des del 1989 encara són presents en algunes col·lectivitats. Hi ha grups que creuen en aquest flux desjerarquitzat d’informació a la xarxa. Però si parlem d’internet com allò que usa la majoria de la gent el 99 % del temps, constatem que ens allunyem molt d’aquest projecte original. Internet afavoreix la concentració.

 

Segueix llegint l’original en : elnacional

 

Leer reseña original en Barcelonadot.com

Phone: T (34) 91 781 47 99
Fax: info@claveintelectual.com, mpires@grupoinsud.com, martinpires@gmail.com, tomas@kasiopea.net
Address: 28046. Madrid, España
Castellana, 13 - 5º